omega3_mat_faar_stryk_dagbladet
Klipp fra Dagbladet 15.8.08
Omega-3 mat får stryk

Matkvalitetsforsker mener mat tilsatt Omega-3 fettsyrer er helt unødvendig ...

15.8.08: Klipp fra Dagbladets papirutgaven

Matkvalitetsforsker Marianne Østerlie ved Høgskolen i Sør-Trøndelag mener mat tilsatt omega-3-fettsyrer er helt unødvendig, i følge papirutgaven av Dagbladet.

Spiser du to måltider fet fisk i uka og tar tran eller tilsvarende , er behovet ditt dekket, mener hun.

- Smart-mat-bølgen med omega-3 beriking av all mulig slags produkter konstruerer et behov som ikke er til stede, sier Østerlie.

Nye EU-regler
Som Dagbladet skrev i juni i år, kommer det stadig flere sunne produkter tilsatt vitaminer, mineraler og omega-3-fettsyrer i butikkhyllene.

Helsemyndighetene uttrykte bekymring for at trenden med å berike også usunne matvarer, skal innta Norge når det nye EU-direktivet fratar Mattilsynet dagens godkjenningsmyndighet over hvilke produkter som kan berikes.

I en undersøkelse i vår så Østerlie og co. på mengde og sammensetning av omega-3-fettsyrer på molekylnivå i noen utvalgte berikede produkter. Resultatene ble sett i sammenheng med deklarasjon og holdbarhetsstempling. Samtidig ble de helsemessige konsekvensene ved inntak av omega-3 og harske produkter belyst ved funn i litteraturen.

Fire tilfeldige produkter ble plukket ut: En leverpostei, en fruktdrikk, et proteinpulver og en «tran-drikk». Alle var beriket med omega-3.

Harskner lett
Ved utløpsdatoen viste det seg at ingen av produktene holdt det deklarasjonen lovet i forhold til mengde omega-3-fettsyrer. - Det viste seg at disse var helt eller delvis brutt ned i en harskningsprosess, sier Østerlie.

Ved harskning av mat dannes det i første omgang skadelige og usunne peroksider. Deretter brytes fettsyrene ned og det dannes mindre molekyler med vond smak og lukt.

Over tid
- Peroksidene forårsaker ikke akutt skade, men vi vet de er skadelige å få i seg over lang tid. Forskere har i flere år sett på sammenhengen mellom inntak av harske produkter og utbrudd av sykdommer som blant annet kreft, hjerte- og karsykdommer og betennelsessykdommer, sier Østerlie.

Ifølge Østerlie er det ingen vits å erstatte laksemåltidet med en omega-3-beriket yoghurt eller leverpostei. I tillegg til at fettsyrene brytes ned før utløpsdatoen, er det uansett for lite omega-3 tilsatt til å dekke behovet, sier matforskeren.

- Det kan virke som produsentene ikke har tatt seg tid til å følge kvaliteten i produktene ved lagring helt til utløpsdatoen i sin iver etter å hoppe på omega-3-bølgen og «smart-mat-toget».

_ _ _ _ _
Fakta: Arctic Omega-3 Selolje er et naturlig Omega-3 produkt, der blant annet innholdet av Omega-3 fettsyrene EPA, DPA, og DHA er i naturlig form (ikke tilsatt eller oppkonsentrert).