kapsler_omega3
Hjertet banker for Omega-3

Ved hjelp av endret kosthold og/eller inntak av omega3-fettsyrer, kan menn med høye kolesterol- og triglyserid-verdier forebygge åreforkalking og hjerte- og karsykdommer både på kort og lang sikt

kilde: Forskning.no

Det viser en ny doktoravhandling av Elsa Maud Hjerkinn ved Universitetet i Oslo (UiO). Blant annet ble det registrert en halvering av dødeligheten etter kun tre år hos testpersonene som mottok tilskudd av omega3-fettsyrer, ifølge avhandlingen.  Nå tenker du kanskje at en sunn livsstil vil kreve daglig hard trening og en streng diett. Men ifølge Sosial og helsedirektoratets nøkkelråd for mat og mosjon er det ikke krevende.

Mer elastiske årer
Men kanskje noen allerede nå føler for å legge inn en ekstra fiskemiddag i uken - i stedet for pølse og pizza?
- Gruppene som fikk tilskudd av omega3-fettsyrer fikk mer elastiske årer og mindre irritasjon av endotelcellene. Vi observerte også en halvering av dødeligheten allerede etter tre år hos dem som fikk tilskudd.

Det sier Elsa Maud Hjerkinn til Tidsskrift for den norske Lægeforening.

To undersøkelser ligger til grunn for Hjerkinns doktorgradsarbeid: Den tidligere Oslo-undersøkelsen og DOIT-studien. Dette innebærer at forskeren har kunnet studere helseutviklingen til personer over lengre tid i arbeidet med avhandlingen sin. En andel av testpersonene i sistnevnte studie fikk enkle kostholdsråd, andre fikk omega3-tilskudd, og en tredje gruppe begge deler. Ytterligere en gruppe mottok kun placebo-kapsler.

De enkle kostrådene som ble gitt i Oslo-undersøkelsen gikk ut på å innta:

  • Mer fisk.
  • Mindre fett fra dyreriket.
  • Mer fett/oljer fra plateriket.

- Leger bør være mer bevisste

I avhandlingens sammendrag på UiOs nettside påpekes det at få kostholdsstudier har vist direkte effekt på åreforkalking.

Avslutningsvis står det:
"Leger som behandler pasienter med høy kolesterol (og høye triglycerider) bør være mer bevisst på langtids helsegevinster som kan oppnåes med enkle diett råd og bruk av marine umettede fettsyrer (omega3-fettsyrer)".

Referanse:
Elsa Maud Hjerkinn. "Effects of diet and/or very long chain n-3 fatty acids in men with long-standing hyperlipidemia. Results from the DOIT study".

Les artikkelen på forskning.no: http://www.forskning.no/Artikler/2005/desember/1134133104.85